İçeriğe atla
17:03
Samsun haber
SON DAKİKA
Samsun haber
Anasayfa
Kategoriler
Servisler
Hava Durumu Namaz Vakitleri Nöbetçi Eczane Puan Durumu Döviz / Borsa Gazeteler Canlı TV
İçerik
Köşe Yazıları Foto Galeri Video
Hesap
Üye Girişi
Karadeniz'in incisi Samsun'a yatırım sağanağı
Çevre

Karadeniz'in incisi Samsun'a yatırım sağanağı

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Samsun'a son 23 yılda toplam 59 milyar 316 milyon TL'lik yatırım yapılarak 159 tesis inşa edildi. Kentte suyun etkin yönetimiyle tarımsal üretimden enerjiye kadar birçok alanda önemli kazanımlar sağlandı.
S SahinolemreYayın · 11.04.2026
10:09
32 okundu
SahinolemreYayın: 11.04.2026 · Güncelleme: 16.07.2026

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Samsun'a son 23 yılda toplam 59 milyar 316 milyon TL'lik yatırım yapılarak 159 tesis inşa edildi. Kentte suyun etkin yönetimiyle tarımsal üretimden enerjiye kadar birçok alanda önemli kazanımlar sağlandı.

DSİ, modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmak, arazi toplulaştırma çalışmalarıyla verimliliği artırmak, sağlıklı içme suyunu vatandaşlara ulaştırmak ve taşkın risklerine karşı yerleşim alanlarını korumak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Kurum, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla su kaynaklarının her damlasını korumaya odaklanıyor.

Kurumdan yapılan açıklamada, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkilerine dikkat çekilerek, suyun zamansal ve mekansal dağılımındaki belirsizliklerin arttığı, buna bağlı olarak kuraklık ve taşkın gibi afetlerin daha sık ve şiddetli yaşandığı vurgulandı. Bu kapsamda, özellikle depolama tesislerinin hem kurak dönemlerde hem de aşırı yağışlarda kritik rol oynadığı ifade edildi.

Su kaynaklarının verimli kullanımı için tarımda modern tekniklerin yaygınlaştırıldığı belirtilen açıklamada, basınçlı borulu sulama sistemleri, yapay zeka destekli sulama otomasyonları ve elektronik ölçüm sistemlerinin kullanımının artırıldığı kaydedildi. Taşkın kontrol tesisleri ve erken uyarı sistemleri sayesinde de can ve mal kayıplarının önüne geçilmesinde önemli mesafe kat edildiği aktarıldı.

23 yılda toplam 59,3 milyar TL'lik yatırım

Samsun özelinde yürütülen çalışmalara da yer verilen açıklamada, 17 sulama tesisi ile 1 milyon 209 bin dekar tarımsal arazinin sulamaya açıldığı, böylece çiftçilerin üretim gücünün arttığı belirtildi. Samsun'a son 23 yılda toplam 59 milyar 316 milyon TL'lik yatırım yapılarak 159 adet tesis inşa edildiği, ayrıca 7 baraj ve 1 gölet inşa edilerek toplam 127 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldığı, 3 barajın ise yapımının sürdüğü ifade edildi.

İçme suyu yatırımları kapsamında Samsun'da 3 tesisin tamamlandığı ve yıllık 51 milyon metreküp içme suyu temin edildiği bilgisi paylaşıldı. Taşkın kontrol çalışmaları çerçevesinde ise 122 tesisin hizmete alındığı, bu sayede şehir merkeziyle birlikte 236 yerleşim yeri ve 91 bin 460 dekar alanın koruma altına alındığı, 32 tesisin yapımının devam ettiği bildirildi.

5 HES devreye alındı

Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 4 projenin tamamlandığı ve toplam 334 bin dekar alanın tescil edildiği belirtilirken, enerji alanında ise 5 hidroelektrik santralinin(HES) devreye alınmasıyla yıllık 244 milyon kilovatsaat üretim sağlandığı kaydedildi.

2025 yılı içerisinde Samsun'da toplam maliyeti 507 milyon TL olan 3 su yapısının tamamlanarak hizmete sunulduğu aktarılan açıklamada, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması yönündeki çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Bu habere tepkin ne?
Kaynak: İHA  |  Yazar: Sahinolemre
Google'da Tercih Edilen Kaynak olarak ekle
Samsun haber bağımsız bir yayın kuruluşudur. Haberlerimiz editöryel ilkelerimize uygun olarak hazırlanır; doğruluk, tarafsızlık ve şeffaflık ilkelerine bağlı kalınır. Hatalı bir bilgi tespit ederseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yazı Boyutu
100%
İlgili Haberler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yok. İlk yorumu sen yap!

Yorum Yap
Sonraki Haber
BAFRA KAPIKAYAFEST 2026’NIN ETKİNLİK TAKVİMİ BELLİ OLDU
Bafra Haberleri
BAFRA KAPIKAYAFEST 2026’NIN ETKİNLİK TAKVİMİ BELLİ OLDU
Okumaya devam et →
Büyütülmüş görsel
Samsun haber
Ana ekrana ekle, uygulama gibi kullan